Zittend werk brengt gezondheidsrisico’s met zich mee! 10 tips om fitter te blijven op je werkplek

16 juni 2019 | Nieuws

Zittend achter mijn laptop thuis schrijf ik dit blog! Halverwege besluit ik om mijn laptop op een poef te zetten en staande verder te schrijven.

Onderzoekers hebben berekend dat de meeste Nederlanders in het weekend gemiddeld minder uren zitten dan doordeweeks waar zij gemiddeld 8 uur per dag zitten. Mannen zitten gemiddeld een half uur langer dan vrouwen.

Veel zitten brengt vele gezondheidsrisico’s met zich mee, ook voor mensen die daarnaast veel sporten!  Diverse studies laten een positieve relatie zien tussen zitten op het werk en vroegtijdig overlijden, diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en overgewicht.

Zitten is een risicofactor, maar er is geen zitnorm

Dat we zo lang zitten, is dus niet zo best voor onze gezondheid. Werkgevers die hun werknemers bewust minder willen laten zitten, zullen merken dat er in ons land geen officiële norm is ten opzichte van zitten. De werkgever moet er wel voor zorgen dat de fysieke (werk)belasting geen gevaar oplevert voor je gezondheid en veiligheid.

Wel zijn er normen voor de werkplek en de manier waarop werknemers moeten zitten, als het gaat om zithouding en beeldschermgebruik. Deze normen richten zich bijvoorbeeld op de plaatsing van het beeldscherm, de dikte van het toetsenbord en de verstelbaarheid van de stoel die ondersteunen bij een juiste werkhouding.

Met de volgende tips kun je de risico’s van (te) veel zittend werk te lijf gaan. Maar ga niet overdrijven, want ook te lang staan, geldt als risicovol. Zorg dus vooral voor een goede balans tussen zitten, bewegen en staan op je werk.

10 tips om fitter te blijven op je werkplek

Vergader staand

Denk eens na over de mogelijkheden om staand te vergaderen; goed voor je gezondheid en het heeft als bijkomend voordeel dat het overleg meestal korter duurt met heldere en concrete besluiten.

Bel staand

Ga staan als je gaat bellen of gebeld wordt. De tijd dat er een vaste lijn aan je telefoon zat, is wel voorbij, dus alle vrijheid om te staan en lopen waar je wilt. Vaak ga je automatisch ook bewegen. Stiekem bellen we best veel, dus stiekem beweeg je dan ook veel!

Stimuleer jezelf om vaker op te staan van je werkplek

Ga vaker koffie halen, loop naar je collega in plaats van dat je hem/haar een mail stuurt of neem de trap! 

Beweeg als je naar je werk toegaat

Er zijn veel manieren om te bewegen als je van of naar je werk gaat. Woon je niet verder dan 10 kilometer van je werk, pak dan eens de fiets. Dat is het beste voor het milieu en voor je gezondheid. Woon je dichterbij, probeer het dan eens wandelend: dat is goed voor de doorbloeding en dus een goed begin van de dag. Zelfs als je met OV reist, krijg je meer beweging. Alles beter dan (zittend!) in de auto. En het hoeft niet elke dag, begin eens met één dag!

Overweeg een (zit-)sta bureau

Het is heel goed om zitten en staan af te wisselen. Dat kan met een stabureau of zelfs een (zit-)stabureau zodat je nog makkelijker kan afwisselen. Ook met een relatief simpeler standaard waarop de laptop kan worden geplaatst kun je je werkplek afwisselen, zoals een poef zoals ik thuis heb gebruikt. 

Zorg voor een goede werkplek

Neem eens de tijd om je werkplek en beeldscherm goed in te richten. Let op een goede zithouding, waarbij stoel, bureau en beeldscherm goed zijn afgesteld. Richtlijnen zijn overal online te vinden. Vergeet de laptop, tablet of smartphone niet. Meestal zitten we voorover gebogen over het scherm en daardoor kunnen klachten ontstaan aan de schouder, nek en rug.

Overweeg samen sporten met collega’s

Sporten met collega’s geeft je een stok achter de deur en kan heel gezellig zijn. Ga bijvoorbeeld samen trainen voor een hardloopevenement in de regio, of regel een bedrijfsabonnementen voor de lokale sportschool. Tevens is dit heel goed voor de teamspirit en soms wil de werkgever zelfs (mee)betalen waardoor het ook nog scheelt in de portemonnee.

Beweeg tijdens de pauzes

Ook de middagpauze is een prima gelegenheid voor gezonde beweging en afwisseling. Gaan collega’s liefst naar de kantine om (zittend!) te genieten van de snack van de dag? Jij niet: de beste manier om pauze te houden is een gezonde lunch in de buitenlucht. Je lichaam en geest doen dan weer nieuwe energie en inspiratie op. Maak je daar een gewoonte van, dan merk je vanzelf hoe verslavend prettig dat is. Neem samen met een groep(je) collega’s een stappenteller en kijk wie het eerst de 10.000 stappen of de meeste stappen per dag haalt. Je kan er zelfs een wedstrijdje van maken als je competitief bent ingesteld ;-)!

Beweeg elke dag 30 minuten

Sommige van bovenstaande tips helpen je al bij de aanbevolen ’30 minuten beweging per dag’. Wandelen (met muziek of een audioboek), fietsen (naar je werk) of tuinieren; het hoeft niet heel extreem of uitputtend te zijn. Als je ’t maar doet.

Bespreek het met je baas

Nu ‘zitten’ officieel wordt gezien als arbeidsrisico, is het extra belangrijk dat je hier aandacht aan besteed. Bespreek het dus met je leidinggevende en je collega’s en pak sommige dingen samen op! Met de juiste hulpmiddelen, de juiste mentaliteit én het goede voorbeeld krijg je direct voordeel in de vorm van fitheid, meer productiviteit én een gezondheid op de lange termijn.

De praktijk blijft hardnekkig, want we zitten nou eenmaal graag.

Maar elk stapje in de goede richting telt mee!