Nieuws

Indeed nog steeds meest populaire vacaturesite onder werkzoekenden

Indeed is nog steeds de meest populaire vacaturesite van Nederland met op afstand gevolgd door LinkedIn en de Nationale Vacaturebank, zo meldt nieuw onderzoek. Kan Google for Jobs daar verandering in brengen?
Uit onderzoek van Intelligence Group blijkt dat Indeed nog steeds de meest gebruikte vacaturesite is onder mensen die actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. Dus nog vóór het gebruik van Social Media, Google en hun eigen netwerk.
Ruim de helft van de mensen die actief op zoek is naar een baan, zegt Indeed te gebruiken in hun zoektocht (54%).
De nummer 2 van de lijst, LinkedIn, blijft daar ver achter met 26%. De dominantie van Indeed heeft wel een verklaring. Waar LinkedIn vooral gebruikt wordt voor vacatures op HBO+ niveau, wordt Indeed gebruikt als startpunt voor vacatures op bijna alle opleidingsniveaus, blijkt uit het onderzoek.
The best of the rest

Nationale Vacaturebank staat met 23% op plek 3 en is daarmee best of the rest. Monsterboard is nummer 4 op de lijst met een aandeel van 15%.

Ook 2019 heeft Google for Jobs zich niet op de Nederlandse arbeidsmarkt laten zien, ondanks de voorspellingen van velen dat het er nu toch echt wel snel van zou moeten komen. Zal 2020 dan het jaar worden van Google for Jobs in Nederland? En zo ja, zal het hier dan ook ten koste gaan van het overwicht van Indeed, zoals in andere Europese landen het geval is geweest?

Slechts 10 vacaturesites worden door meer dan 5% van de actief werkzoekenden gebruikt.

Wat verder opvalt?
  1. Volgens allevacaturesites.nl zijn er meer dan 1.000 vacaturesites in Nederland. Opvallend is dat onder actief werkzoekenden maar 10 van die sites door meer dan 5 procent gebruikt wordt, en dat in totaal nog geen 20 sites door meer dan 1 procent gebruikt wordt (zie tabel hieronder).
  2. Sinds 2018 is Jobbird (7%) eigendom van Young Capital (5%), dat zelf terug te vinden is op de 10de plek.
  3. Intermediair (3%) is een recruitmentsite die zich voornamelijk richt op hoger-opgeleiden (vaak aangeboden door w&s bureaus);
  4. Indeed is bekend geworden als job aggregrator, een vacatureverzamelaar op het hele web. Ook een partijen als Jobrapido, Nuwerk, Joof, Joblift en Jooble vallen onder deze categorie.
  5. Websites als Planet Interim, Jellow, job.nl en freelance.nl richten zich op freelancers en zzp’ers in Nederland.
  6. Zoek je een bijbaan, dan zijn sites als bijbaan.nl, Young Ones en Temper mogelijk interessante websites
  7. Sociale media scoren in het onderzoek niet bijzonder hoog als kanaal of ‘jobboard’ voor de actieve baanzoeker. Zie bijvoorbeeld de lage positie van Twitter. Instagram, Facebook en Twitter etc. zijn wel een belangrijke aanvulling op het onder de aandacht brengen van bedrijven en hun vacatures.
De complete lijst
Ranking Jobboard % van de actieve baanzoekers die gebruik maakt
1 indeed.nl 54%
2 linkedin.nl 26%
3 nationalevacaturebank.nl 23%
4 monsterboard.nl 15%
5 werk.nl 11%
6 facebook.com 10%
7 jobbird.nl 7%
8 google.nl 5%
9 randstad.nl 5%
10 youngcapital.nl 5%
11 uitzendbureau.nl 4%
12 intermediair.nl 3%
13 allevacaturesites.nl 3%
14 instagram.com 3%
15 jobrapido.com 2%
16 tempoteam.nl 2%
17 werkenbijdeoverheid.nl 2%
18 bijbaan.nl 2%
19 gemeentebanen.nl 1%
20 meesterbaan.nl 1%
21 stepstone.com 1%
22 nuwerk.nl 1%
23 job.nl 1%
24 accountancyvacatures.nl 1%
25 twitter.com 1%

Bron: Intellegence Group en Werf&, 2019