Alleskunners, schapen met vijf poten, generalisten: welk label je er ook opplakt, ik geloof er niet in. Tuurlijk, je kunt van meerdere markten thuis zijn. Maar in een 40-urige werkweek kun je onmogelijk al die kennis van meerdere vakgebieden proppen.
Zo raakte ik onlangs tijdens een training in gesprek met een mede-cursist die voor een IT-bedrijf werkt. Een van haar taken was software engineers te vinden. Zij had HR, salarisadministratie en recruitment in haar portefeuille. HR. Salarisadministratie. En recruitment. Echt waar! Zouden ze dan toch bestaan, die schapen met vijf poten?
De mede-cursist hielp me snel uit de droom. Het lukte haar nauwelijks om software engineers te vinden, vertrouwde ze me wanhopig toe. Dat verbaasde mij natuurlijk niet. Wat mij wel verbaast, is dat er kennelijk managers zijn die geloven dat het efficiënt is om drie verschillende taken bij één persoon neer te leggen. Taken bovendien die tegenstrijdige vaardigheden vereisen. Van die managers die denken dat zo’n bundeling het beste resultaat oplevert in een tijd waarin de zoektocht naar goed personeel een flinke klus is. Se-ri-eus?
Voor elke vacature zijn goede kandidaten te vinden. Je moet alleen alle toeters en bellen uit de kast trekken om die kandidaten te vinden, te bereiken en te spreken. En dat lukt je toch echt niet zonder de scherpe focus van een dedicated recruiter met gevoel voor talent. Ik geloof er niet in dat iemand zich intensief en doelgericht kan bezighouden met drie totaal verschillende taken. Dat leidt tot focus op niks. Waar ik wél in geloof, is focus op prioriteiten. Op waar je goed in bent. Datgene waar je op focust en energie in stopt, groeit en geeft het gewenste resultaat.
Ik noem mezelf recruiter, maar mijn kracht schuilt in het ‘vinden’ van de juiste kandidaat door focus op dit specifieke onderdeel (searching & sourcing) van het recruitmentproces. Recruitment is werving en selectie van a tot z. Van een goed profiel en het vinden van de juiste kandidaat tot het aannemen. En juist op dat ‘vinden’, een specialisme op zich, richt ik me volledig. Bedrijven zetten mij als (externe) recruiter in, zodat zij zich kunnen focussen op waar zíj goed in zijn en ik op waar ík goed in ben. Met optimale resultaten voor beide partijen!
Hoe realistisch zijn de verwachtingen binnen jouw organisatie van de recruiter? Kan de recruiter zich focussen, écht focussen, om tot die gewenste resultaten te komen? Het loont de moeite om daar eens objectief naar te kijken. En het schaap met vijf poten los te laten in het rijk der fabelen, waar het thuis hoort.