Meer dan 30 procent van de werknemers denkt weleens aan ontslag nemen. Door personeelsgebrek is de werkdruk te hoog. De stress die dat veroorzaakt is voldoende te overwegen om op te stappen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z en Menzis.
Het vasthouden van personeel is een van de grotere uitdagingen op de krappe arbeidsmarkt van 2018. In diverse sectoren is het gebrek aan personeel zo nijpend dat het de bedrijfsvoering belemmert. Medewerkers die daadwerkelijk vertrekken laten een gat achter dat niet snel opgevuld kan worden.
Helft slaat leuk aanbod niet af
De meeste werknemers bikkelen gewoon door (53 procent), blijkt uit de peiling. Maar tegelijkertijd slaat meer dan de helft een leuk aanbod zeker niet af, blijkt uit de antwoorden op een andere vraag.
Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1, zegt onderzoeksinstituut TNO. Meer dan een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim komt door werkstress. Kosten: 1,8 miljard euro.
Continu opgejaagd
Ook in deze peiling zegt een op de vijf werknemers zich weleens ziek te melden door stress. Bijna de helft zegt ‘continu’ last te hebben van een opgejaagd gevoel.
Zo hou je je personeel vast
Wat kun je als baas doen om je personeel vast te houden? Eerder vroegen we hoogleraren Human Resource Management Paul Boselie (Universiteit Utrecht) en Jaap Pauwe (Universiteit Tilburg) om advies.
1. Wees eerlijk over doorgroeimogelijkheden en bedrijfscultuur
2. Gebruik geen tijdelijke contracten
3. Zorg voor goede leidinggevenden
4. Besteed aandacht aan de sfeer
5. Zorg voor een mix van jong en oud op de werkvloer
6. Geef ruimte voor mantelzorg
Adrenaline
Stress- en burn-outspecialist Kirsten Nelis herkent de problematiek. Haar eigen burn-out, nu acht jaar geleden, ontstond ook deels vanwege personeelsgebrek. “Ik werkte als accountant. Daar was dit ook aan de hand, daar waren ook te weinig mensen.”
Tijdens de crisis waren mensen bang om hun baan te verliezen, analyseert Nelis. Nu het economische tij meezit maakt die angst plaats voor iets anders. “Door druk maak je stresshormonen aan, waaronder adrenaline. Dat maakt dat je langer door kunt gaan, maar als die druk wegvalt komt er ontspanning en ga je voelen wat er altijd al was. Dan vallen de meeste mensen om”, legt Nelis uit.
‘Minder schermtijd’
Als coach traint Nelis medewerkers om te gaan met stressklachten, ook op verzoek van bedrijven. Maar personeelsgebrek is niet op te lossen met een cursus. “Als zo’n structureel probleem niet wordt opgelost kun je trainen wat je wil, maar daarmee los je de oorzaak niet op.”
Werkgevers die hun personeel gezond willen houden doen er volgens Nelis goed aan in te zetten op loopbaanontwikkeling, een open bedrijfscultuur en minder schermtijd. “We zijn niet gemaakt om de hele dag achter de computer te zitten. Ook Netflixen is geen ontspanning. Meer bewegen, van het scherm weg, dat zou goed zijn.”
Het onderzoek is uitgevoerd onder 1062 Nederlanders die meer dan 32 uur per week werken.