De wereld om ons heen verandert snel. Ook de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gaan snel. Bedrijven veranderen in wat er belangrijk wordt gevonden bij een sollicitatie en hoe zij nieuwe medewerkers werven. En dit vergt in 2019 een ander sollicitatieproces voor zowel sollicitant als werkgever.
Wat zijn de sollicitatie trends in 2019?
Anoniem solliciteren
Anoniem solliciteren, is een veelbesproken onderwerp vandaag de dag. Bij een anonieme sollicitatie wordt persoonlijke informatie op het cv en/of sollicitatiebrief weg gelaten. Naam, geslacht en leeftijd worden gewist. Dit met als doel vooroordelen tijdens het sollicitatieproces te minimaliseren en iedereen een eerlijke kans te geven op een sollicitatiegesprek. Anoniem solliciteren betekent ook anoniem presenteren. Jij als sollicitant moet er dus wel voor zorgen dat je je unique selling points ook anoniem krachtig aan het licht weet te brengen zodat je blijft opvallen. Op dit moment is de trend anoniem solliciteren vooral te zien bij bij lokale overheden en gemeenten in Nederland.
Videosolliciteren is hot
Videosolliciteren is hot en wordt dan ook één van de sollicitatie trends voor 2019! Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Een videosollicitatie geeft de werkgever meteen een goede indruk van jou als sollicitant. Hij ziet hoe je overkomt en hoe je sociale vaardigheden zijn. Dus pak die camera en stel jezelf voor door middel van een korte máár krachtige video. Schroom niet om zelf creatief format voor videosolliciteren te verzinnen. Zo lang het format past bij jou en het bedrijf zul jij met kop en schouders boven de standaard sollicitatiebrieven uitspringen. Let wel op: net als bij je cv en sollicitatiebrief is het niet de bedoeling dat je een standaard video meestuurt. Pas deze netjes aan bij elke sollicitatie die je gaat versturen.
De sollicitant is de baas
Anno 2019 is de sollicitant staat steeds vaker aan het stuur. Waar een aantal jaren geleden alleen IT’ ers of technische beroepen de banen voor het uitkiezen hadden is dit tegenwoordig ook het geval in de zorg, het onderwijs, de bouw en de logistiek. Door de schaarste op de arbeidsmarkt kan het dus zijn dat je als sollicitant in een luxepositie terecht komt en dat je dus kunt kiezen tussen meerdere banen. Bedrijven spelen hier goed op in. Ellenlange sollicitatieprocedures vanuit de werkgever zouden vandaag de dag verleden tijd moeten zijn. Werkgevers moeten snel reageren op je sollicitatie. Doen ze dit niet dan heeft de droom kandidaat, jij in dit geval, misschien wel al een andere baan.
De vacature vindt jou
Waar in het verleden een bedrijf een vacature online zette en de reacties binnen stroomden gaan steeds meer bedrijven zelf op zoek naar de geschikte kandidaat. Bedrijven huren hiervoor steeds vaker recruiters in. Recruiters zoeken actief naar sollicitanten die zouden passen bij het bedrijf en de functie. Maar hoe zorg je er nu voor dat die perfecte vacature jou weet te vinden? Heel simpel, zorgt dat je online goed vindbaar bent en dat de informatie over jou up to date is.
LinkedIn is het meest gewenste sociale media wat je kunt inzetten bij een zoektocht naar een nieuwe baan. LinkedIn krijgt een steeds grotere rol binnen de sollicitatieprocedure. Zo gebruiken de meeste recruiters LinkedIn als wervingskanaal voor het zoeken en vinden van de beste sollicitant. Een representatief en goed bijgewerkt profiel op LinkedIn is dan ook essentieel. Daarnaast kun je op LinkedIn zelf aangeven of je actief zoekt naar een nieuwe baan. Recruiters krijgen deze melding dan te zien en weten dat jij open staat voor een nieuwe uitdaging. Heb je nog geen LinkedIn profiel, maak er dan zo snel mogelijk eentje aan.
Smartphone proof
Ook de smartphone is niet meer weg te denken uit de sollicitatieprocedure. In 2019 neemt de rol van de smartphone alleen nog maar toe. Als sollicitant kun je in sommige gevallen zelfs solliciteren via WhatsApp. Recruiters zijn veel onderweg en lezen sollicitatiebrieven en cv’s dan graag op hun mobiel. Als sollicitant zijnde kun je hier vrij eenvoudig op inspelen. Zorg ervoor dat je smartphone “sollicitatieproof” is. Sla je curriculum vitae en sollicitatiebrief op als pdf bestand en bewaar deze op je mobiele telefoon. Een pdf bestand is altijd, ongeacht welk platform, te openen. Met alle documenten op je mobiele telefoon kun je snel reageren op de baan die jij graag zou willen hebben.
Bron blog: iksolliciteer.com